LANDELIJK STEUNPUNT VERLIES BIEDT STEUN AAN NABESTAANDEN IN CORONA-TIJD

 

In de talkshow M en het reportageprogramma Kruispunt waren afgelopen maandag mooie beelden te zien over ‘sociale nabijheid op fysieke afstand’ voor nabestaanden in Corona tijd. Allerlei creatieve oplossingen en digitale communicatiemiddelen helpen bij het bieden van sociale nabijheid op fysieke afstand.

Maar daarna zitten nabestaanden opgesloten in een leeg huis waar vrienden en familie niet mogen komen. Dat alles verzwaart het rouwproces en zorgt voor een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychosomatische klachten. Landelijk Steunpunt Verlies biedt daarom een luisterend oor in de vorm van gratis deelname aan een virtuele nabestaandengroep.

Corona-tijd verzwaart het rouwproces

Corona-patiënten sterven in eenzaamheid. Persoonlijke afscheid nemen van je dierbare op de intensive care is nauwelijks mogelijk. En dan de uitvaart. Nabestaanden staan in een lege aula. Geen knuffel, zoen en schouder om uit te huilen van betrokken familie en vrienden. Tranen vloeien van verdriet én van onmacht om troostende mensen om je heen te hebben. Nabestaanden in corona-tijd, waarvan nu al vierduizend doden ten gevolge van de Corona virus, zitten komende maand nog opgesloten in een leeg huis waar familie en vrienden niet welkom zijn. Dat verzwaart het rouwproces. Natuurlijk, digitale communicatiemiddelen zijn een zegen in deze tijd van fysieke afstand. Maar dat compenseert niet de fysieke aanwezigheid van familie en vrienden. Zeker niet op dagen zoals Koningsdag, dodenherdenkings- en bevrijdingsdag. Corona-tijd verzwaart het rouwproces.

'Geen knuffel, zoen en schouder om uit te huilen van betrokken familie en vrienden.'

Verzwaart rouwproces verhoogt de kans op psychosomatische klachten

Nabestaanden in Corona-tijd kunnen geneigd zijn om het verlies te vermijden, de pijn niet te voelen, er niet over te praten en het leven in deze Corona-tijd zo goed mogelijk weer op te pakken. Als de omstandigheden normaal zijn kan er alsnog ruimte ontstaan voor rouw. Maar de kans op het ontwikkelen van psychosomatische klachten neemt, door de bijzondere omstandigheden van deze Corona-tijd, wel toe.

Het kan ook zijn dat de rouw overweldigend is. In normale omstandigheden staan familie en vrienden dichtbij om de nabestaande bij heftige rouw te troosten en te steunen. In Corona-tijd kan dat niet. Dat kan allerlei vervelende gevolgen hebben, zowel in somatische als psychische zin. Het welzijn staat onder druk en het dagelijks functioneren wordt belemmerd.

Nabestaanden in Corona-tijd kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken

De stichting ‘Landelijk Steunpunt Verlies’ biedt virtuele nabestaandengroepen in Corona tijd aan waar aandacht is voor de verhalen van nabestaanden, mindfulness oefeningen in de virtuele ruimte en voor de thuissituatie en professionele rouweducatie over de dynamiek in het rouwproces. De 150 Rouw- en verliesbegeleiders die met het Landelijk Steunpunt Verlies verbonden zijn, bevestigen dat Corona-nabestaanden met deze combinatie het beste geholpen zijn.

Aanmelden 'Steun voor nabestaanden in Corona-tijd'

 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met K.J. Rodenburg, voorzitter stichting Landelijk Steunpunt Verlies, tel 033-4616886. Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.